iepuriiasi
250 poze   7518 vizite

fem nr3

100_7409
100_7409
100_7410
100_7410
100_7418
100_7418
100_7408
100_7408


Comentarii album • 4
catalin23 10 septembrie 2012  
minunati
Raportează
MarcelBalan 28 mai 2012  
IEPURII DE CONCURS

Toată lumea știe ce este acela un iepure, fiecare a văzut un iepure, mulți cresc iepuri datorită avantajelor oferite de aceste animale dragi nouă.
Foarte mulți crescători cunosc problematica creșterii iepurilor, cunosc aspecte subtile - așa-zisele secrete ale meseriei, și chiar mulți au rezultate pe toate planurile - la concursuri mă refer.
Ceea ce vreau să fac cunoscut sunt diferențele între diversele noțiuni și anume :
1 .Ce sunt iepurii de concurs ?
2. Ce sunt iepurii de rasă?
3. Ce sunt hibrizii ?

1 . Ce sunt iepurii de concurs ? -- * Pe scurt sunt acei iepuri selecționați de crescători pentru a participa la competiții, expoziții, concursuri . Ei sunt crescuți în condiții deosebite de curățenie, li se acordă o atenție deosebită, li se administrează hrană corespunzătoare calitativ, bogată în toate principiile nutritive, sunt iepuri tatuați și au certificate de origine emise de asociație .
Acești iepuri au un regim strict, se cresc în cuști individuale, pentru a se vedea și pentru a se aprecia evoluția și forma de concurs și necesită o atenție specială din partea crescătorului . Adesea un crescător pentru a obține rezultate la un concurs, muncește chiar mai mult de un an de zile, pentru a aduce un iepure sau mai mulți la o expoziție .
Efortul este constant, zilnic, și trebuie făcut cu pasiune, fiindcă altfel nu se poate .
Dintre iepurii de rasă pură se va face selecția iepurilor de concurs, exemplarele care se apropie cel mai bine de standardele de rasă, sunt selecționate pentru expoziții .
Iepurii de concurs sunt elita din acest punct de vedere .
Iepurii de reproducție sunt selecționați tocmai din acești iepuri de concurs, care întrunesc cele mai bune calități și caracteristici ale rasei, conform standardului rasei , sau dintre cei mai buni iepuri de rasă pură .
*** Costurile cu întreținerea acestor iepuri selecționați sunt costisitoare, tocmai de aceea și prețurile pentru ei sunt foarte ridicate, fiindcă este înglobată aici munca de selecție, de întreținere și genealogia .
Există o diferență de apreciere a calității - și trebuie făcută distincția dintre un iepure de rasă obișnuit și un campion - campionul are o genealogie în spate, are o anumită alură, are o poziție și o constituție a corpului, o blană ca la carte (standard) transmisă prin genelogie, de la părinții care au fost în concursuri . El este rezultatul muncii de selecție a crescătorilor, rezultatul orelor de antrenament pentru o poziție corespunzătoare sau pentru întreținere, iar acestă muncă trebuie apreciată corespunzător !
Aici intervine munca și priceprerea crescătorului care face selecția, care lucrează științific, și care alocă foarte mult timp din timpul liber pentru a obține rezultate.
Acest lucru nu este înțeles de acei care nu cunosc aspectele prezentate .
De aceea mulți au iepuri, dar puțini au campioni !
Aici trebuie înțelesă diferența de preț între un iepure de rasă și unul de concurs - Nu oricare iepure de rasă pură înseamnă că poate participa la un concurs, și nu oricare iepure de rasă poate fi reproducător .
Mulți novici nu cunosc aceste aspecte esențiale ale acestor noțiuni de altfel simple.
2. Ce sunt iepurii de rasă ? - Foarte mulți crescători au iepuri de rasă pură - a existat o emulație deosebită pe acest segment, putem să-i spunem chiar segment de piață, fiindcă s-a dezvoltat o cultură mai ales și datorită internetului și evenimentelor expoziționale mediatizate de crescători .
Mulți cresc rase mijlocii pentru sacrificare - californieni, neozeelandezi, burgunder, vienezi sau chiar rase mici, sau fac încrucișări pentru a obține hibrizii de carne .
Lucru lăudabil dealtfel, toți crescătorii vor să vândă o parte din surplus, pentru a asigura mersul crescătoriei - de aceea cererea și oferta este prezentă fiind facilitată de internet, și acesta este un lucru normal.
Iepurele de rasă este adesea confundat cu cel care are o greutate considerabilă, demnă pentru sacrificat, sau urechile de măgar, adică cât mai lungi - nu este așa din păcate. Mulți novici se rezumă la un singur cuvânt - belgieni - și cu asta au zis totul, dacă se poate să aibă și 14-15 kg e ok .
Sunt foarte mulți iepuri de rasă pură - fiindcă există o mare diversitate de fenotipuri, chiar în cadrul unei singure rase, și asta din cauză că sunt mai multe tulpini, sau familii, sau linii - fenomenul de heterozis este prezent.
Dar, din aceștia, nu toți iepurii merită să se reproducă și nu toți merită să participe la concursuri .
3. Ce sunt hibrizii ? - Hibrizii sunt iepurii rezultați prin încrucișarea iepurilor aparținînd unor rase diferite.
Hibridarea s-a făcut în mod controlat de către cercetătorii din domeniu pentru a obține iepuri pentru sacrificat cu un randament la sacrificare cât mai mare, cu un ritm de creștere deosebit, cu o rezistență la boli mai mare. Încrucișarea între rase diferite se face și de către crescătorii pricepuți tocmai din considerentele enumerate mai sus.
Iepurii rezultați din încrucișări aleatorii, fără o bază științifică, și care pot fi din punct de vedere genetic un amestec necontrolat de genotipuri, sunt iepurii comuni, sau popular corciturile obișnuite, care adesea au un colorit aparte care ne încântă privirea .
Raportează
radku 15 ianuarie 2012  
frumosii
Raportează
adrianborcea 22 martie 2011  
Sa trãiascã!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.